dinsdag 24 november 2009

Dag 25: Hong Kong - Amsterdam


Dag 25 – Dinsdag 24/11: Hong Kong香港 Amsterdam

Om 0u10 kunnen we aan boord van het vliegtuig naar Amsterdam. We vliegen met een B747 van Cathay Pacific. Om 0u30 stijgen we op. Het eten wordt al snel geserveerd. Ik eet rijst met kip, een lekkere maaltijd. Ik kijk nog even TV en probeer dan wat te slapen maar het is veel te warm in het vliegtuig. Uiteindelijk heb ik toch enkele uurtjes kunnen slapen. Vooraleer we landen krijgen we nog een ontbijt. Om 6u20 landen we na een vlucht van 12u50. Op Schiphol moeten we lang op onze bagage wachten waardoor we de trein naar Antwerpen net missen. Dus hier moeten we nog eens een klein uurtje wachten. Om 8u10 hebben we een trein die in het begin overvol zit. Twee uurtjes later komen we in Antwerpen aan. Ik neem afscheid van de groep. Met de trein reis ik dan verder tot in Tielen.

maandag 23 november 2009

Dag 24: Hong Kong


Dag 24 – Maandag 23/11: Hong Kong香港

Onze laatste dag in Hong Kong. Om 9u30 sta ik op. Na een vlugge douche maak ik mijn rugzak. Het is een heel gepuzzel om er alles in te krijgen. Ik moet sommige dingen bij anderen in de rugzak steken omdat ik teveel kilo’s bij heb. In de buurt van het hostel nemen we een ontbijt, noedelsoep met garnaaldumplings.

Met de metro gaan we dan naar Central waar we via ellenlange gangen naar het station van de airport express gaan. Deze trein brengt ons in een klein halfuurtje naar de luchthaven op Lantau. In de luchthaven droppen we onze rugzakken zodat we er geen halve dag mee moeten rondsleuren. Na een koffie bij Starbucks gaan met de bus naar de grootste zittende Boeddha ter wereld. Om bij de Boeddha te geraken moet er een lange trap beklommen worden. Deze omgeving is zeer toeristisch.

Na een uurtje nemen we de bus naar Tai O, een vissersdorpje aan de westkust van Lantau. Je zou niet vermoeden dat je hier nog in Hong Kong zit. We wandelen door de haven, vol met kleine visserssloepen. In de straatjes rond de haven wordt de verse vis verkocht. Het oogt hier nog allemaal zeer traditioneel. We kunnen dan ook niet weerstaan om in een restaurantje van de verse vis te proeven. Ik eet er scampi’s met cashewnoten en rijst. Je kan ook zelf een vis op straat kopen en die tegen een vergoeding laten klaarmaken zoals Gaëtan gedaan heeft. Na lekker gegeten te hebben gaan we op ons gemak naar de bushalte. De rit naar de luchthaven duurt een uur, inclusief een overstap.

Om 20u zijn we ruim op tijd op de luchthaven. Onze vlucht vertrekt pas om 0u30. We spelen dan met de voetpluim, dit gaat toch al veel beter dan in het begin van de reis. Na een uurtje shotten worden we door de politie weggejaagd. We checken onze bagage dan maar in. Ondertussen is het tijd om van Gaëtan en Benoît afscheid te nemen. Om 22u gaan we voorbij de douane. Bij Burger King eten we nog een hamburger. 

Boeddha op Lantau Island

Boeddha

Vissersdorpje op Lantau Island

Verse vis in Tai O op Lantau Island

Tai O

Zonsondergang bij Tai O

zondag 22 november 2009

Dag 23: Hong Kong


Dag 23 – Zondag 22/11: Hong Kong香港

Vandaag ga ik mijn eigen weg door de stad. Ik slaap uit tot 9u30. Rond 11u neem ik de Star Ferry naar Hong Kong Island waar ik een wandeling maak langs verschillende bezienswaardigheden. Ik probeer er ook de langste roltrap ter wereld uit die me 800 meter lang naar boven brengt. Op Hollywood Road ga ik naar de Man Motempel, een tempel waar het plafond vol met spiraalvormige wierookstaven hangt. De tempel is gelijkaardig aan die we gisteren bezocht hebben. Dan wandel ik verder naar het koloniale Western Market gebouw, een van de oudste gebouwen van Hong Kong. Langs de buitenkant een mooi gebouw maar binnenin zijn er enkel winkels.

Na deze wandeling neem ik de Star Ferry terug naar Kowloon. Vlug de McDonald’s binnen voor een hemburger. Dan ga ik te voet naar het HK Museum of History. Dit is een museum dat handelt over de geschiedenis van Hong Kong vanaf de prehistorie. Vooral het gedeelte over de 20e eeuw vind ik het interessantste. Na anderhalf uur heb ik het gezien. Via Nathan Road wandel ik dan verder naar het noorden en via Temple Street wandel ik dan terug. Ze zijn hier bezig met de avondmarkt op te stellen. Ik neem mijn tijd om nog enkele winkeltjes binnen te gaan.

Om 18u ben ik terug in het hostel. Even later komt Emma er ook aan. Ik ga met hem eten in een kebabzaak. Het eten is er heel lekker. Nadien bezoeken we nog eens vlug de avondmarkt op Temple Street. Daarna hebben we met enkelen van de groep afgesproken. Op een terrasje op Cameron Lane komt heel de groep dan samen. Hier geven we een gesigneerd Mahjongspel cadeau aan Benoît als bedankje om deze reis in goede banen te leiden. De avond sluiten we af in dezelfde bar van gisteravond. Er is weer een muziekgroepje bezig dat covers brengt. Het is veel minder druk dan gisteren wat het toch al wat aangenamer maakt. Om 3u houd ik het voor bekeken. Om 5u komen de laatsten aan in het hostel.

Panda

Terrasje op Cameron Lane

Benoit met cadeautje van de groep

In een bar

In een bar

zaterdag 21 november 2009

Dag 22: Hong Kong


Dag 22 – Zaterdag 21/11: Hong Kong香港

Om 8u30 gaat de wekker en even later zijn we op weg naar de Star Ferry die ons naar Hong Kong Island brengt. De overzet duurt 10 minuten en kost 2 HK$, zelfs goedkoper dan de metro. Hong Kong Island herbergt het Financial District en het staat hier volgebouwd met wolkenkrabbers, sommige exemplaren gaan hoger dan 400 meter.

De eerste stop is de IFC One Shopping Mall, een super luxueus shoppingcentrum. Na een koffie bij Starbucks en een hamburger bij de McDonald’s gaan we dit stadsdeel verkennen. Met Gaëtan, Benoît en Emma wandelen we op ons gemak oostwaarts richting HK Convention Centre. Hier hebben we een mooi zicht op Kowloon. We zetten onze tocht verder naar Victoria park. Hier is vanalles te doen. Na een halfuurtje wandelen we verder naar de Tin Hau tempel ten oosten van Victoria Park, een klein tempeltje waar de geur van wierook overheerst.

Met de metro gaan we tot Admiralty. Via Hong Kong Park wandelen we dan naar de tramhalte waar de tram richting Victoria Peak vertrekt. We besluiten hier echter om de taxi naar boven te nemen. Dan volgt er een weg vol met haarspeldbochten. Na twintig minuten komen we boven aan. Hier wandelen we verder de berg op. Na een tijdje hebben we pas door dat er aan de taxistopplaats een uitkijkplatform is, boven op een winkelcentrum. Als we hier boven staan hebben we een subliem uitzicht, nog bij daglicht, over Hong Kong Island met zijn wolkenkrabbers en ook over Kowloon. De rest van de groep treffen we hier ook aan. Rond 18u valt de duisternis in en de gebouwen worden een voor een verlicht. Als de zon volledig onder is en alle gebouwen verlicht zijn geeft dit een werkelijk fantastisch uitzicht over de stad. De fototoestellen draaien overuren. Na een tijdje hebben we het gezien en laten we ons met de taxi afzetten aan de Star Ferry terminal waar we de boot terug naar Kowloon nemen.

In het hostel fris ik me op en daarna gaan we opnieuw bij 98° in Lock Street eten. Ik eet er zeedieren in currysaus en rijst op Thaise wijze. De avond sluiten we af in een bar waar een groepje speelt. Het is er druk en extreem duur. Een pint kost er 72 HK$, zo’n 7 €. Zeker na enkele weken in het spotgoedkope China zijn deze prijzen wel even slikken. Rond 1u ga ik slapen, sommigen blijven nog enkele uurtjes in de bar.

Skyline Hong Kong Island met Star Ferry op voorgrond

Visserssloep

Hong kong Island met Two International Financial Centre (415m)

Skyline Hong Kong Island

Hong Kong Island

Hong Kong Island

Bank of China Tower (links, 367m)

Skyline Kowloon met International Financial Centre (484m) in aanbouw

Tram naar Victoria Peak

Hong Kong Island vanaf Victoria Peak

Hong Kong Island

Hong kong Island

vrijdag 20 november 2009

Dag 21: Guangzhou - Hong Kong


Dag 21 – Vrijdag 20/11: Guangzhou广州 – Hong Kong香港

De wekker gaat om 7u30. Om 8u ga ik, Sandra en Roel op aanraden van enkelen eten in een Moslimrestaurant hier in de buurt. Als wij toekomen ligt de uitbater nog te slapen. We maken hem wakker en hij schiet onmiddellijk in actie. Ik bestel er 25 dumplings voor 7, belachelijk goedkoop en vooral heel lekker. Het moet vlug gaan omdat er niet veel tijd is om voor de trein naar Hong Kong te nemen. Via de metro belanden we om 9u20 in het treinstation voor de Guangzhou-Kowloon express. We passeren de douane en krijgen de exitstempel van China in ons paspoort. Nu zijn we officieel niet meer in China. Om 10u38 vertrekt de trein, een luxueuze trein. Na exact 2 uur op de trein komen we in Hong Kong aan. We moeten een vragenlijst invullen in verband met de Mexicaanse griep. Wat me vooral opvalt is dat er opvallend veel mensen met een mondmasker rondlopen.

Hong Kong, officieel ‘Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China’ is een stukje China maar met zijn eigen wetten en regels. Deze vroegere Britse kolonie hoort nog maar sinds 1997 bij China. De stad telt 7 miljoen inwoners en is een van de belangrijkste steden in Zuidoost Azië. Hong Kong is opgedeeld in enkele gebieden, Kowloon en New Territories op het vasteland en het eiland Hong Kong. We zullen de volgende dagen vooral spenderen op Kowloon en Hong Kong Island.

Met de taxi rijden we naar het Venetian Hostel op de 13e verdieping van het Mirrador gebouw aan Nathan Road. Het is even wennen omdat de auto’s hier links rijden. De groep zal zich de volgende dagen opsplitsen. Met acht man gaan we eten bij 98°, een gezellig restaurantje in Lock Road. Ik eet er noedels met varken in Sichuan stijl klaargemaakt, de pikantste keuken van China maar dit gerecht is nog goed te eten. Nadien verkennen we Kowloon. De eerste stop is Kowloon Park waar onderandere een grote volière te zien is. Het is een gezellig park. Via Nathan Road wandelen we naar het Noorden. In deze straat zijn er veel dure Westerse winkels met bekende merken. In Tempel Street en de omliggende straten is er een avondmarkt. Een ideale plaats voor souvenirs te kopen. Werkelijk alles is er te koop. Ik koop een Mahjongspel in een zware houten kist, en nog enkele andere items. Het is er soms drummen.

Rond 21u hebben we het wel gezien en we gaan nog iets eten. Ik eet dumplings op Koreaanse wijze. We willen nog iets gaan drinken in een bar maar het is er veel te duur. Hier hanteren ze Westerse prijzen, bijvoorbeeld 60 HK$ voor een pint. Dan drinken we nog iets op de kamer. Om 0u lig ik in mijn bed.

Nathan Road

Temple Street

Nathan Road

Nathan Road

Restaurantje in Lock Road

De aap uithangen in Kowloon Park

mini McDonald's

donderdag 19 november 2009

Dag 20: Guangzhou


Dag 20 – Donderdag 19/11: Guangzhou广州

Om 8u sta ik op. En deze nacht waren er geen kakelende madammen zoals op onze vorige slaaptrein. Mijn ontbijt bestaat uit twee porties noedels. Om 10u komen we in Guangzhou in de provincie Guangdong aan. Deze stad wordt bij ons soms ook wel Kanton genoemden ligt aan de Zhu Jiang rivier. De stad telt meer dan 12 miljoen inwoners en is daarmee de derde grootste stad van China.

Vanuit de bushalte gaan we met de metro naar ons hotel, het Youth Hostel in de wijk Fangcun. De rugzakken worden op een kamer gedropt. Daarna maak ik een kleine wandeling aan het water vlak bij de hostel. Met de metro gaan we dan naar het stadscentrum. Voor 9 eten we in een klein restaurantje rijst, groenten en koud kippenvlees in zoetzure saus.

Met Sandra trek ik dan de stad in. We gaan er in het wilde weg in, onze intuïtie zegt welke richting we uitgaan. We komen terecht aan het Sun Yatsen Memorial Park, een klein maar mooi aangelegd parkje. We zetten onze toch verder in de richting van de hoge wolkenkrabbers. Hier belanden we in een chique winkelstraat met veel Westerse winkels. Bij een eetkraampje op straat eet ik lekkere inktvis op een stokje. In de winkelstraat is het zeer druk. Via kleine winkelstraatjes gaan we verder. In de ene straat zijn er vooral klerenwinkels. Een straat verder wordt er gedroogde vis, noten, snoep en kruiden verkocht, de ene winkel na de andere heeft een gelijkaardig aanbod. Ik koop een pandabeer voor Sepp voor 100.

Ondertussen is het al avond aan het worden. De metro vinden zonder kaartje is geen sinecure en de weg vragen aan een Chinees is niet zo simpel als het lijkt. Uiteindelijk belanden we om 18u in het hostel waar de kamers worden verdeeld. Na een douche gaan we een restaurantje zoeken voor onze laatste avond in China. Op 10 minuten van de hostel vinden we er een. Na overleg krijgen wordt er korting beloofd in het restaurant zoals we al heel de reis gewoon zijn. Het eten ziet er lekker uit, we bestellen eend, varkensvlees in zoetzure saus, rijst, … Het ziet er lekkerder uit dan het is. Enkel de eend is heel lekker. Het varkensvlees is meer bot dan vlees. Niet zo tevreden van onze maaltijd vragen we de rekening. De beloofde kortingen staan hier echter niet op. Zelfs na discussie willen ze die niet verrekenen. Ze zeggen dat degene die ons de korting beloofd had hier geen recht toe had en die is nu juist toevallig gedaan met werken. Het wordt een hoogoplopende discussie, eigenlijk grappig om te zien. Uiteindelijk berekenen we zelf hoeveel we moeten betalen, uiteraard met korting. En nu maken dat we hier vlug weg zijn. Uiteindelijk draaide de discussie maar om 30 of 3€, maar het is het principe. Om 22u zijn we terug in het hostel.

Guangzhou

Guangzhou

Fail

Fail

Klaar voor in de kookpotten

inktvis

winkelstraatje in Guangzhou

Specerijen en dergelijke

Guangzhou by night

woensdag 18 november 2009

Dag 19: Ping' An - Guilin


Dag 19 – Woensdag 18/11: Ping’An – Guilin

Opnieuw hebben we een erg koude nacht gehad. Toch heb ik goed geslapen. De groep splitst zich, voor de meesten staat er vandaag een korte wandeling gepland. Na een goed uur stappen komen we in het volgende dorpje aan. We zoeken hier een restaurantje maar we kunnen er geen vinden. Dan klampen we maar een vrouw aan die we toevallig tegenkomen. Ze nodigt ons uit om bij haar thuis te komen eten. Ze woont in een verrassend groot huis. Maar binnenin is het heel kaal en sober ingericht. Midden in de woonkamer staat er een gat in de betonnen vloer waar er een vuurtje gestookt wordt waar we ons aan kunnen opwarmen. Ondertussen bereidt zij het eten op dat zelfde vuurtje. Ze maakt rijst, varkensvlees, varkensvet en groenten klaar. Er gaat ook een flesje Baijiu rond. Het eten kost ons 15 per man. Na het eten wandelen we op ons gemak terug naar Ping’An. In de bar van Mao drinken we nog iets en daarna maken we in het hotel onze rugzakken.

Om 16u wandelen we naar het busje dat ons terug naar Guilin moet brengen. In het begin rijdt de chauffeur redelijk normaal. Na een tijdje begint hij echt zotte kuren uit te halen. Als het aan een kruispunt te lang duurt gaat hij spookrijden wat in de tegenovergestelde richting dan weer tot een verkeersopstopping leidt. In die opstopping staat zelfs een politieauto, maar die reageren niet. Na een rondrit door de stad worden we aan het station afgezet. Hier zoeken we een restaurant waar we vlug maar degelijk eten.

Dan gaan we onze trein zoeken in het station. De slaaptrein naar Guangzhou vertrekt om 21u28. Om 23u gaan de lichten uit.

Lunchen bij mensen thuis in een klein dorpje

dinsdag 17 november 2009

Dag 18: Ping' An


Dag 18 – Dinsdag 17/11: Ping’An

Om 9u gaat de wekker in een ijskoude kamer. Uit de warme slaapzak kruipen en kleren aan doen is even op de tanden bijten. In het hotel eten we noedels. In de bar van gisteravond hebben we met Mao afgesproken, hij gaat ons vandaag door de omgeving gidsen.

Tussen de rijstterrassen zijn stenen paden aangelegd. Ze gaan via trappen constant naar beneden en terug naar boven. Het uitzicht is mooi, de terrassen strekken zich uit tot zo ver het oog reikt. Alleen spijtig dat we in het verkeerde seizoen zijn en de terrassen droog staan. We komen regelmatig vrouwen van de Yao minderheid tegen. Ze dragen rode kleren maar hun opvallendste eigenschap zijn hun lang haren. De Yao vrouwen knippen een keer in hun leven, op hun 18e, hun haar. Voor 20 tonen ze hun lange haren en hoe ze die kammen en inbinden. Ik vond het niet zo bijzonder.

In de namiddag stoppen we ergens om te eten, rijstnoedels met dumplings. Na een hele dag in de koude buiten doet het deugd om warme thee te drinken en relatief warm binnen te zitten. Na het eten wandelen we naar een afgesproken plaats waar een busje ons komt ophalen. 40 minuten later staan we terug in Ping’An.

Ondertussen is her donker geworden. In de bar van Mao gaan we net als gisteren eten. Het is hier lekker warm. Ik eet noedels, rijst en een gemeenschappelijke schotel van varkensvlees. We blijven er heel de avond hangen met enkele pintjes. Om 1u gaan we terug naar het hotel wat in het donker hier geen sinecure is.

Koud!

Ping' An en de rijstterrassen

Ping' An

Groepsfoto

Tussen de rijstterrassen

Rijstterrassen

Rijstterrassen

Brugje

Vrouwen van de Yao-minderheid en hun lange haren

In Mao's bar